Search
More Search Options
we found 0 results
Your search results

Crna Gora – Ekonomsko državljanstvo

Posted by Milena Miletić on October 11, 2018
| 0

Ekonomsko državljanstvo Crne Gore – Pasoš kroz investiciju

U sklopu dugoročnog plana s ciljem podsticanja ekonomskih aktivnosti i privlačenja direktnih stranih investicija, Vlada Crne Gore najavila je Program ekonomskog državljanstva koji je i pokrenula 1.10 2018. Iako pojedinosti tek trebaju biti objavljene, koncept sticanja crnogorskog pasoša putem ulaganja je jasan: podnosioci zahtjeva dužni su investirati u različite, od strane Vlade odobrene, razvojne projekte u zemlji (kupiti nekretninu u određene vrijednosti). Drugi način sticanja državljanstva Crne Gore je kroz direktna ulaganja u turizam ili druge sektore ekonomije zemlje.

Spisak odobrenih projekata, kao i sve detalje procedure, Vlada Crne Gore će objaviti u predstojećem periodu.

Osim razvojnih projekata, nosiocima ekonomskog državljanstva biće ponuđena mogućnost ulaganja u hotele, poljoprivredu i druge sfere crnogorske ekonomije.

Vlada je u Martu 2019 izjavila da će se na zvaničan početak ovog programa biti u 2020 godini.

Procedura apliciranja za crnogorski pasoš

Dogovoreno je da će dugo očekivani Program ekonomskog državljanstva Crne Gore biti otvoren za 2.000 aplikanata iz zemalja koje nisu članice EU. Projekat je limitiran na vremenski period od tri godine.
Sticanje pasoša putem ulaganja podrazumijeva sledeće ključne tačke:

  • Zainteresovani investitori imaće mogućnost ulaganja od najmanje 250.000 evra u neki, od strane Vlade odoboren, razvojni projekat u nerazvijenom području sjevera Crne Gore
  • Mogućnost ulaganja u jedan od projekata na razvijenom području juga zemlje, pod istim uslovima ali u visini od 450.000 evra
  • U oba slučaja, Vlada će naplaćivati naknadu do 100.000 evra po zahtijevu, a ta sredstva će se usmjeravati u specijalni Fond za nerazvijena područja zemlje
  • Kroz cijelo ograničeno razdoblje ovog programa, Vlada će angažovati specijalizovanu agenciju za upravljanje ovim projektom.

EA Properties prati sve aktuelnosti vezane za program ekonomskog državljanstva, sa ciljem pružanja našim klijentima svih konsultantskih i posredničkih usluga koje im mogu biti potrebne na putu sticanja crnogorskog državljanstva prema navedenom programu.

Koji projekti će se naći u programu ekonomskog državljanstva Crne Gore?

Po nezvaničnim informacijama projekti elitnih turističkih naselja u Tivtu i Herceg Novom – Porto Novi, Luštica Bay i Porto Montenegro će ući u spisak projekata odobrenih od Vlade za ovaj program, dok za sjeverni region za sada nema nikakvih informacija.

Odluku o kriterijumima programa ekonomskog državljanstva donijela je vlada Crne Gore u Novembru 2018.

Compare Listings