Search
More Search Options
we found 0 results
Your search results

Crna Gora

Crna Gora se u protekloj deceniji ubrzano razvijala sa turističkom industrijom kao glavnim katalizatorom ekonomije. Direktno i indirektno, turizam doprinosi BDP-u zemlje sa učešćem od 23%. (World Travel and Tourism Report 2017, strana 7).

Iako je vidljiva socijalna prošlost i još uvijek je prisutna niskokvalitetna turistička ponuda, turistička strategija zemlje usmjerena je ka razvoju elitnog turizma. To je razlog zašto Vlada motiviše investitore sa solidnim poreskim povlasticama za investicije u turizam.

Projekti kao što su Lustica Bay, Dukley Gardens, Porto Novi i Porto Montenegro dokazuju da elitni turizam i luksuzne nekretnine već imaju značajan segment tržišta nekretnina Crnoj Gori. Tu su i na desetine manjih projekata, posebno u regionu Boke i Budvanske rivijere, koji podržavaju strategiju razvoj turizma visoke klase u zemlji.

Pored turizma, u Crnoj Gori ostale glavne industrije su proizvodnja čelika, aluminijuma, prerada poljoprivrednih proizvoda i robe široke potrošnje.

POREZI:

  • Porez na dobit: 9%
  • PDV: 21% i 7% na određenu robu i usluge.
  • Porez na lični dohodak: 9%
  • Porez na sticanje nekretnine: 3%
  • Godišnji porez na imovinu: 0,25-1%. (na luksuzne nekretnine u opštinama Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi porez iznosi cca 0,5%).

Korisni linkovi

Vlada Crne Gore
Zavod za statistuku
Privredna Komora Crne Gore

Zakoni

Zakono o planiranju prostora i izgradnji objekata
Zakon o građevinskim proizvodima
Zakon o turizmu i ugostiteljstvu

Statistika (za skidanje)

Statistika noćenja u privatnom smještaju
Statistika noćenja u kolektivnom smještaju 
Statistika po inostrnim turistima
Statistika po nautičkom turizmu 
Statistika po smještajim kapacitetima u kolektivnom smještaju  

Compare Listings